fredag 19 september 2008

Tropikerna, del 2

[jag ha uppdaterat inlägget lite, även Katarina snorklade, se nedan.]

Fredagens tur till Fitzroy Island var den enda aktivitet vi hade bokat i förväg. Men när vi kom hem därifrån på kvällen insåg vi att vi nog borde ta turen ut till det riktiga "Great barrier reef" också. Vi hade fått det beskrivet som att "man åker ut till en ponton och där snorklar man hela dagen". Jag föreställde mig det som att man blev utkörd till en flytbrygga på 2x3m, sen stack båten och kom tillbaks och plockade upp en på kvällen. Det verkade lite småjobbigt med barnen och solen etc.

Nuj visade det sig att det inte var riktigt så. Till att börja med hittade vi en variant där man gjorde en paus på en ö (Green Island) halvvägs ut i några timmar, innan man åkte ut till pontonen. Sen verkade pontonen vara något större än 2x3m och hade tak etc. Vi slog till.

Så på lördag morgon knallade vi ner till båthamnen igen och tog båten ut till Green Island. Liksom på fredagen var det en stor katamaran som körde två timmar rakt ut. Där låg en liten ö med skog på och stränder runt om. och en jättelång brygga eftersom hela ön var om given av ett korrallrev.

img_1622.jpg

Det var en relativt exploaterad liten ö med välkrattade rabatter och släta betongstigar etc. Där badade och snorklade vi i två timmar. Det ingick snorklingsutrustning.

img_1633.jpg

Sedan kom båten och hämtade upp oss igen för vidare transport ut till pontonen. Den visade sig vara stor, typ 50x100m och hade ett stor tak spänns över. Dessutom la den stora båten till där och man kunde även vara där. Det var där toaletterna fanns bla.

img_1659.jpg

Här står Hanna i ena hörnet av pononen strax innan vi tar en åktur i den lilla "semi-ubåten" som åkte runt i revet där man kunde se både koraller och korall-fiskar på nära håll. Maffigt. Dock var det svårt att fotograera.

img_1651.jpg

Sen var det dags för mig att snorkla i revet. Man fick låna cyklop, snorkel och simfötter. Sen vara det bara att hoppa i. Helt klart vatten och typ åtta meter djupt ner till sandboten. men om man simmade 50m utåt kom man till stora korallrev som sträckte sig upp mot ytan. Stora fiskar i alla färger simmade omkring. Otroligt häftigt.

Dom som ville fick också låna flytväst. Om man ville kunde man också hyra en tunn "dykardräkt" som skyddade mot de hemska maneterna som ibland finns i krokarna. Dock dyker dessa i princip inte upp förrän i oktober/november, och dessutom bara inne vid kusten, så det hoppade jag över.

Det var säkert 50% japaner bland de som åkt ut, och ungefär hälften av personalen var japansk också, skulle jag tro.

Så småningom hoppade även Katarina i och snorklade. Vi simmade hand i hand mellan korallerna. Lite romantiskt faktiskt. Dock kom vi lite väl långt bort in in bland de grunda korallerna, som man absolut inte får peta på eller ställa sig på etc. Så "dykvakten" på pontonen blåste i sin visselpipa. Inget händ dock, vi simmade tillbaks.

Barnen kunde inte dyka med cyklop etc och fick klara sig med ubåten och ett fast undervattensobservatorium under själva pontonen. Sen kollade dom lite på film i laptopen som vi tagit med för säkerhets skull. Funkade bra.

På söndagen tog vi bussen till en linbana över regnskogen.

img_1690.jpg

Linbanan var uppdelad i tre etapper och ledde till en by som heter Kuranda. på de två mellanliggande stoppen kunde man kliva av och ta en liten kort runda i regnskogen. Trevligt. Inte fullt så mycket fåglar och djurliv som jag trodde, men vi såg en jättestor ödla (sannolikt en Yellow-spotted monitor, dvs en varan).

I Kurnanda fanns det en del krimskrams-affärer etc men också ett levande-fjärils-musemum som Katarina, Hanna och barnen gick på medans jag vilade mig på en bänk utanför. Sen tog vi bussen hem igen.

På måndag förmiddag, innan vi tog planet hem till Sydney igen, badade vi i den stora swimingpoolen som låg nere vid strandpromenaden i Cairns, the lagoon. Den riktiga havs stranden är lerig och inte så kul att bad i, men swimingpolen var gjord som en strand med sand längs med ena sidan och grunt vatten så att alla kunde bada.

img_1724.jpg

Flygresan hem gick utan incidenter.

Inga kommentarer: