tisdag 27 januari 2009

Australia Day

Igår måndag var det Australia Day, dvs nationaldagen. Den verkar vara ganska ny som allmän helgdag, men trots det firas den betyligt mer än den svenska. Vi surfade lite på internet och hittade att det skulle vara lite aktiviter i Coogee på eftermiddagen. Vi kom dit vid trerycket. Det var fullt av folk som picknickade på alla gräsmattorna ovanför stranden, uppe vid lekparken etc.

img_3446.jpg

Australiensarna, eller åtminstone Sydneyborna, är verkligen experter på picknick. De har med sig små tält, campingstolar, stora kylboxar, filtar och bord, grillar och musikanläggnigar, etc och mycket mat i olika varianter. Och vin och pilsner förekommer rikligt. Trots detta ser man märkligt nog ingen regelrätt fylla som man ofta gör i Sverige.

Det fanns två stora hoppborgar som vi först ställde oss i kö till, men sen började en barnshow i stora tältet, Captain Bandana. Det visade sig vara två tjejer som sjäng sånger till förinseplat komp med sjörövartema och mycket rörelser. Ella hängde med bra.

img_3456.jpg

Sen började det dugga. För några dagar sen var det ju 38 grader men denna dag har det svalnat av betydligt. Och nu regnade det som sagt var lite. Vi gick tillbaks till hoppborgarna och kön var betydligt kortare. Vi han precis hoppa innan dom stängde dem. Sen gick vi och käkade grekiska grillspett som de sålde i ett av mat-tälten. Gott. Vi satt under ett träd och vårt enda paraply. Sen åkte vi hem för att vila och byta om innan vi tog bussen till Darling Harbour där det skulle vara fyrverkeri.

Antagligen tack vara regnet fick vi jättebra platser på Pyrmont bridge. De hade en stor bildskärm på en flotte ute i vattnet, och jag tror att de även hade en scen någonstans, möjligtvis också på flotten.

img_3467.jpg

Vi kom i så pass god tid innan fyrverketriet att vi han se lite av en fin båtparad med gamla fina båtar, typ ångbåtar, gamla segelbåter etc. Den sista var en Aborigin-båt där några av passagerarna klev av på bildskärmsflotten och höll en renings-eld-och-rök-cermoni. Sen visade det sig vara det kineskisak nyårsafton också, så det kom kinesiska båtar och gjorde lite uppvisningar.

Sen startade fyrverkeriet från flera flottar i vattnet. Oerhört maffigt, och Pyrmont bridge var perfekt, möjligen lite för nära. De fick ofta till tre nivåer samtidigt på fyrverkeriet. Samtidigt som det sprutade guld-eld direkt från flottarna så virvlade det röda pluttar i ett moln ovanför, och högst upp maffiga stora fyrverkeribollar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte utan att man saknar Australien lite grann. Vi var ju också på Pyrmont bridge på nyår, så jag förstår hur fyrverkerierna kommer nära där.

Lennart Kågedal sa...

Trevlig läsning - speciellt att det inte var så väldigt varmt.

Magnus o Ankie sa...

Hej
Här kommer en liten lägesrapport från Djupdalen. Idag söndag (31jan) ca 5 grader minus och isen ligger till andra sidan och är ca 13 cm. Läge för skridsoåkning. Hälsningar Magnus o Ankie