fredag 16 januari 2009

Walter på Dagis

Dagen efter Hanna och Helena åkt var det dags för Walter att börja dagis. Han skall gå på dagis två dagar i veckan (torsdagar och fredagar) på dagiset "Once Upon a Time...". Det är ett "Rudolf Steiner" dagis, dvs typ Waldorf och verkar väldigt bra. Lugnt och ordnat.

Första veckorna blir det lite inskolning, dvs kortare dagar, och jag är med. Walter är ju van vid själva dagis-konceptet och förstår att han skall vara själv där, så inskolningen blir nog ganska smärtfri.

Torsdagen gick finemang. Det började med utelek någon timme innan solen tar för mycket, och sedan gick alla in. Ingrångsproceduren var lite speciell. Till att börja med så sjunger dagisfröknarna (och det är nog tänkt att barnen skall sjunga med också) särskilda sånger så fort ett nytt moment skall, t ex när man skall plocka ihop uteleksakerna och gå in. Sen var det dags för fottvätt innan för alla barn innan man fick gå in. En ny sång, och barnen satte sig på en stol, en i taget, för att bli tvättade av en fröken. Walter fattade hur det funkade, och även Ella provade på.

Sen blev det innelek med pyssel, modelllera etc. i någon timme innan det var dags för nya sånger och ihopplockande av alla utspridda leksaker. Sen en liten sångstund och sedan lunch.

img_3369.jpg

Dagiset har en egen kock som lagar maten som är vegetarisk. Det är samma meny varje vecka. På torsdagar är det stekt ris, dvs ris med ägg och kokta grönsaker. En stor portion slank ner utan bekymmer. Sen smet vi innan det var dags för sov/vilostund.

På fredagen gjorde vi om samma sak, med den lilla modifikationen att Ella och jag inte följde med in när det var dags för fot-tvätt etc. Istället tog vi en sväng i kvarterat och var borta en dryg timme. Vi kom tillbaks strax innan lunchen. Walter var mycket nöjd. Han hade hunnit baka riktigt bröd som vi fick med oss hem så småningom i en påse. Men innan dess var det mat. Pasta och en sås som enligt menyn hette "tomato-less sauce". Den såg precis ut som en tomatsås men visade sig vara baserad på rödbetor. Barnen var till en början lite skeptiska, men i slutändan käkade de utan knot upp det mesta.

Nästa vecka skall vi stanna kvar på eftermidagen, och jag och Ella skall ta längre promenader. Det känns som om det kommer att fungera bra.

1 kommentar:

Ingrid Kågedal sa...

Walter brukar ju vara tillsammans med er när det är matlagning på gång, så bakning var säkert välkänt och lätt för honom. Bra för självförtroendet så här i början