fredag 17 oktober 2008

Föräldramöte

I tisdagskväll (efter Hannas och barnens äventyr med Liz och Quentin) var det dags för det första föräldramötet innan Ella skall börja skolan efter jul. Liksom i Sverige börjar man skolan efter sommaren. Med det betyder februari här, så klart. Ella kommer att börja i Kindergarten som motsvaras av "sexårs" i Sverige, tror jag. ("Kindergarten" verkar vara ett begrepp behäftat med viss förvirring i Australien som man kan läsa om på dess wikipedia-sida)

img_2133.jpg

Själva mötet började med att tre "school captains", dvs tre utsedda elever ur årskurs 6, höll varsit litet tal om varför de tyckte att Randwick Public School var bra och att de hälsade oss och våra barn välkomna. Trevligt. Sen satte själva informerandet igång. Inte så väldigt mycket information kanske, men man fick lite känsla för hur det kommer att gå till.

I oktober/november är det dags för lite "inskolning" då Ella och alla hennes blivande "kursare" skall gå till skolan vid två tillfällen för att prova på lite. Jag ska gå dit med Ella och lämna henne i ett klassrum med 25 andra barn och går sedan till "the parents room" och väntar i två timmar. Kan bli jobbigt för Ella som ju ännu inte förstår eller pratar särskilt mycket engelska. Någonstans i närheten av föräldrarummet finns också "the uniform shop" där man beställer skoluniformen. Det verkar dock inte vara den striktaste varianten. En gul pike-tröja (som heter "polo" på engelska), svarta mjukisbyxor och en svart hatt verkar vara standard. Det finns nog också någon form av klänning tror jag. Men jag har ju bara sett vintervarianten än. Det blir nog kortbyxor på sommaren.

Sen börjar skolan i månadskiftet januari/februari. Då är det pang på. Ingen mer inskolning eller korta dager eller så. 9-15 första dagen, inga föräldrar. Kan bli lite kämpigt, kan man tänka sig. Men vi hoppas att det kommer att ge med sig ganska fort. Vi har träffat lite folk som säger att det kan gå på någon eller några veckor innan Ella faktiskt förstår och kan prata lite Engelska etc.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som en trevlig skola, hoppas allt går bra för Ella!
Här hemma har vi också haft föräldramöte (15/10). Inga större förändringar på gång. En glad nyhet dock, Eva Habrman ska ha barn i mars:-) Lite svaller ang skolorna i Ryd: den 22/10 ska beslutet tas för skolornas framtid och det ser ljust ut för Björnkärr (enligt förhands information). Elever från Solhaga flyttar in till Rydskolan, som blir en skola från förskolan och upp till nionde klass. Det var allt för denna gång! På återseende! Kramar från oss på Atterboms Gata;-)

Anna sa...

Vera forstar riktigt mycket engelska nu och pratar lite grann sjalv. Vi laser Pippi Longstocking varje kvall och en hel del andra svaneka bocker som vi ocksa har pa engelska.

Men sjalva skolan har hon hoppat av, hon sager sjalv att hon inte tanker borja igen forran hon ar 5 eller kanske 4 ar. Vi far val se. Kanske hon andrar sig. Men hon ar ju flera ar yngre an Ella. Vi har ingen bradska. Jag tror att Ella kommer att lara sig engelska pa ett kick nar hon val borjar.