lördag 16 augusti 2008

Ellas skola

Idag fredag gick jag, Kataina och Ella till den skola som Ella skall gå i efter jul. Eftersom Ella fyller fem år i oktober så får hon börja i Kindergarden, som motsvarar det som man i Sverige brukar kalla "sexårs", eller "nollan", dvs det som förut på min tid kallades lekis. Men här är ju barnen fem år, och inte sex. Och inte verkar det vara så mycket lekis heller. Det är pang på med läsa och skriva etc.

Skolan heter Randwick Public School. Vi gick dit kl 11.00 för att träffa rektorn. Jag tror att rektorn ville kolla lite på Ella också.

Vi pratade och lämnade in en första blankett. Vi fick fylla i en till medans vi var där, och sen måste vi ansöka hos "migrationsmyndigheten" eftersom vi bara har "temoprary visas". Men det verkar inte vara något problem. Det lät som att Ella absolut kommer att kunna gå där. Dock får vi betala pengar eftersom vi bara är temporära besökare. har man permanent uppehållstillstånd så är det gratis som i sverige.

Det var en trevlig rektor, och hon lyckade beskriva skolan så att vi tyckte att den verkade jättebra. De verkar vara ambitiösa, ha bra kontakt med föräldrar, mycket aktiviteter typ skolorkestrar, etc. De är också vana vid att det dyker upp elever utan så mycket Engelska-kunskper. De hade två heltidslärare i Engelska-som-andraspråk.

man får välja om man vill läsa italienska eller mandarin. Det gäller redan från kindergarten! Men vi får hoppas att det inte blir så allvarligt, eftersom Ella nog kommer att få kämpa lite med engelskan också. Vi skall öva mer hemma, kolla lite på engelska barnprogram etc.

Här är en bild:
Ellas skola

1 kommentar:

Anna sa...

Det blir säkert jättebra! Vi funderar lite hur vi ska göra. Vera är ju van vid att ha ett sammanhang på dagis, och nästan alla barn i krokarna går i skolan (de indiska barnen börjar redna vid 3- häpp!). Så troligen ska skolan starta upp sin nedlada playschool för Vera och några barn till. Det känns bra för då kan hon leka med andra barn utan att behöva börja preschool direkt. PS börjar man när man fyllt 3 år och 7 månader och det är läxor direkt....