måndag 3 november 2008

Ella i skolan

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg skall Ella gå till skolan vid två tillfällen nu i vår (dvs okober/november) för att prova på lite innan skolan börjar på rikitgt i januari. Det kallas för transition och skulle väl kunna översättas till inskolning, skulle jag tro.

Det första tillfället var redan i torsdags, och idag avverkade vi det andra. Båda gick till på samma sätt, men här beskriver jag först tordagens variant. Föräldrarna hade för någon måndad sen fått välja två tillfällen av sex då deras barm skulle komma, vilket bl a innebar att samma barn inte kommer på båda de tillfällen då Ella kom. Jag tror dock att alla de lärare som skall ta emot 5-års-klasserna (som kallas kindergarten) var där så Ella fick sannolikt träffa sin blivande fröken.

Australiensare har andra lunchvanor än vi. De hade lagt inskolningen från kl 11.30 till 13.00. Vi fick käka lite förstärkt förmiddagsfika vid 10.30 för att vara säkra på att orka med.

Sen promenerade jag (Andreas) och Ella till skolan, vilket tog ungefär en kvart. Liksom vid föräldramötet fanns det äldre skolbarn som tog emot oss redan vid entrén och såg till att vi hittade fram till rätt klassrum. Där utanför stod redan andra barn och föräldrar, samt fröknarna som prickade av och fäste namnlappar på alla barn, med små färgkodade prickar som antagligen betydde något. Sen fick man gå in. Jag följde med. Det fanns framlagt olika typer av "pyssel" typ, ritpapper och kritor, pussel, etc på de låga bänkarna. Ella satta sig genast och ritade en familj, med mamma, pappa, Ella och Walter, vilket verkade göra läraren som kom fram nöjd. Ella fick också skriva sitt namn. Sen pratade jag lite med läraren också, om att Ella inte kan så mycket engelska etc, och hon såg inte särskilt orolig ut. De verkar vara relativt vana vid detta och har särskilda extralärare etc.

Sen fick jag gå ut ur klassrummet igen. Jag gick först till uniforms-shopen och köpte en skoluniform till Ella. Det blev en gul pike-tröja, en svart byx-kjol (som kallas skorts), en skolhatt av modellen "bushhat" och en klänning. Ni får se hur det ser ut på Ella när det blir dags att gå till skolan på riktigt i januari, men jag tog en bild när hon har hatten på, som ni kan se nedan.

Sen knallade jag till "the parents room" som var en litet "redskapsskjul" ute på skolgården där det serverades kaffe och kakor till de väntande föräldrarna. Jag pratade lite med några av de andra föräldrarna och tiden gick fort. Plötsligt var det dags att hämta Ella. Alla föräldrarna samlades utanför klassrummet, medans barnen avslutade med en sångstund, eller om det var någon slags sagostund. Jag skymtade Ella genom ett fönster och hon såg glad ut. Sen kokm de ut två och två, ledda av en fröken.

Ella verkade vara nöjd med dagen. Hon hade inte förstått allt som sades, så klart, men antagligen hade hon nog hängt med lite iallafall. Vi gick hem igen och Ella fick prova den nya skolhatten.

img_2364.jpg

Det hade nog trots allt varit en relativt ansträngande upplevelse för Ella, för resten av dagen var hon "upp-och-ner" mest hela tiden. Men det gick över till dagen efter.

Dagens skolbesök avlöpte på samma sätt. Men Ella var nog mer förberedd, och hon blev inte alls lika upprörd och trött på eftermiddagen, efter att vi kom hem. Hon sa att hon varit "blyg", vilket jag tror skall tolkas som att hon inte velat prata så mycket.

Slutresultatet måste ändå betraktas som lyckat. Ella verkar inte avskräckt, utan ser fram emot att gå till skolan i januari.

Det finns en massa mer att skriva om att gå iskolan, som hur lunchen och gymnastiken går till t ex. men det sparar vi till senare.

3 kommentarer:

Ingrid Kågedal sa...

Oj så spännande det ska bli. Vi kommr ju att vara där redan en månad efter skolstarten.

Anonym sa...

Jag hoppas allt går bra för Ella i sin nya skola! Kram och lycka till!

Anna sa...

Det later ju lyckat! :) Vera har nu borjat langta tillbaka till skolan, sa hon borjar nog i sommar i alla fall :).

Fast nu har vi besok fram till slutet av januari och lov i 5 veckor, vilket ar harligt!