tisdag 15 juli 2008

kontraktet påskrivet

Idag skrev vi på kontraktet. Inflyttning på lördag. Allting funkar lite annorlunda här än i Sverige. Man skriver på ett 6- (eller 12-) månaders-kontrakt vilket betyder att man lovar att bo (och har lov att bo) där i 6 månader. Om man vill flytta under den tiden så får man betala hyran i sex månader iallafall, eller om dom är bussiga, tills dom hittat en ny hyresgäst. I princip är det nog inte så svårt att hitta en ny hyresgäst, och det lät på mäklaren, tillika fastighetsförvaltaren, som om det skulle kunna gå fort. Men inga garantier såklart. Under de sex månaderna är man också garanterad att hyran inte höjs.

Efter de sex måndaderna kund man välja att skriva ett nytt sexmåndaderskontrakt, och därmed vara garanterad att få bo där med fixerad hyra, eller att bara fortsätta betala hyran. Då är det enklare att säga upp, både för oss och för fastighetsägaren. Men vad jag förstod så är det ändå två månaders uppsägningstid för fastighetsägaren, dvs i ett värstafallsscenarie så har vi två månader på oss att hitta en ny lägenhet, om vi skulle bli uppsagda. Hyreägaren kan däremot höja hyran tror jag.

Så länge som man betalar hyran i förväg så får man betala när man vill, dock minst för två veckor framåt.

Nu är det dags att börja leta inredning. IKEA finns i Sydney. Vi tar nog en tur dit imorgon. Annars tänker vi försöka hitta andrahands-möbler. Andrea har skickat lite länkar till ställen typ Myrorna, och sen kan man som jag tidigare berättat, hitta användbara prylar på trotoaren. Vi får väl rapportera allteftersom.

Inga kommentarer: