söndag 3 augusti 2008

utflykt till Manly

Igår gjorde vi en heldagsutflykt till Manly. Manly ligger på norra sidan av bukten, längst ut mot havet. Ursprungligen var det nog ett sommarhus-område för rika Sydnyebor, men nu är det en förort för rika Sydney-bor. Det ligger på en smal halvö, med havet på ena sidan och bukten på andra. Man kan ta en färja till Manly från Circular Quay som ligger mitt i Sidney, vid oparhuset och Harbour Bridge. Samma ställe som vi tog färjan till Taronga Zoo. Bussen som passeran närmast där vi bor, går ända fram.

Katarina hade läst i någon av våra guide-böcker att det skulle finnas ett akvarium där, som skulle vara bra. Det stämde. Det låg precis vid färjorna och hette Ocean World. Det var inget stort ställe, men väldigt bra per kvadratmeter.i Entre-planet hade de ett rum med korall-akvarier, med fiskar som finna kring korall-rev etc. På övervåningen hade de ödlor och ormar etc. Kl 13.30 hade de en liten show för barn när man fick klappa en krokodil, och se närmare på giftiga ormar och spindlar. Det var mycket bra, och han som pratade berättade mycket om hur farliga och giftiga de var.

Kontentat var att Austarlien visserligen har giftiga ormarna (möjligtvis giftigast i världen), men de är inte så värst farliga eftersom de inte är agressiva och sällan vistas där vi finns. Ett citat från den här websidan summerar:
Maybe this is why it is almost impossible to accidentally get bitten by one unless you run around the scrub in bare feet with your eyes shut, and half full on alcohol.
Trots det fick vi en liten kurs i hur man skulle göra ifall man blev biten. Vad gäller Spindlar så finns det två stycken giftiga spindlar som man kunde träffa på, Funnel Web Spider och Redback Spider. Dessa var visserligen giftiga och det hade har hänt att folk dött, men väldigt sällan. För Funnelweb verkar det finnas typ 13 personer totalt som dött. och för redback inte många fler. Bin är betydligt farligare, påpekade han som pratade.

Ella klappar en Krokodil

Intressant. men sen gick vi ner till bottenvåningen. Där kunde man kanlla in i en tunnel in en stor tank med massor av spektakulär havsfiskar. Stora hajar och rockor etc. Väldigt maffigt.

img_0774.jpg

Ocean World Manly


Sen gick vi en promenad längs bukten, och sen tvärs genom stan (500m) ut till stora stranden mot havet där vi hittade en lekplats. En ordinär Sydneystrand med mycket folk ute och massor av surfare i vattnet, trots att, eller möjligtvis på grund av att, det inte var så väldigt höga vågor denna dag.

En trevlig dag i Sydney.

1 kommentar:

Anonym sa...

Halloj, vi saknade er på kollot! Det var som vanligt toppenkul. Vi lyckades fixa till ett ordentligt brandlarm i år oxå...

Vad kul att vi får följa era äventyr i er blogg. Jag och Arvid var till Aquaria på Djurgården på utflykt igår och det ter sig tämligen taffligt om man ser bilderna från ert Ocean-äventyr. Våra hajar var pyttesmå och den lilla gången man kunde krypa i, var under renovering. Men det var ju kul ändå förstås. Vi fick ju se 'Nemo' oxå.

Ha det bra från KarinL
Arvid, Hilda & Tobbe hälsar